In juni en juli zijn Ingrid Jansen en Willem Voncken als Nuffield scholars 2019 op Global Focus Program (GFP) geweest. Het doel van de GFP is om wereldwijd kennis op te doen van de agrarische sector in totaal verschillende sociale- en politieke systemen in een groep van tien internationale scholars.
Ingrid heeft de GFP China gedaan en Willem de GFP Japan. De aftrap van beide reizen en groepen vond plaats in Singapore. Singapore heeft zelf geen landbouw maar is erg strategisch gelegen in Zuid-Oost Azië. Nadat we een aantal dagen in Singapore waren, gingen de beide groepen zelfstandig verder.
De groep van Ingrid daalde af naar de Filipijnen. Daar hebben ze onder andere het International Rice Research Institue (IRRI) bezocht en zelf ervaren hoe rijst wordt geteeld. De volgende bestemming was Hongkong waar toen net de protesten begonnen waren. Het enige wat we daar van gemerkt hebben is dat er geen taxi’s beschikbaar waren.
Duitsland als hoogtepunt
Na enkele dagen Hong Kong, zijn we naar China gereisd. Dat was erg bijzonder om te (mogen) ervaren. We hebben onder andere de melkveebedrijven van Fonterra bezocht in Jinan en de landbouwuniversiteit in Beijing. In de verschillende bijeenkomsten kwam naar voren dat met name de Nederlandse producten zoals melk en varkensvlees erg gewaardeerd worden in China vanwege de hoge voedselveiligheidstandaard die wij hebben.
Na een hele intensieve week was de volgende bestemming Duitsland. De GFP groep werd enkele dagen gehost door 2017 Nuffield scholar Roland van Asten. Voor mij persoonlijk was het bezoek aan Duitsland een echt hoogtepunt. Dat kwam door het hele gevarieerde programma. Zo hebben we onder andere de Deutsche Baurnverband gesproken, Deutscher Bundestag bezocht en gezien hoe kippen worden geslacht bij Rothkotten.
Ook hebben we een duidelijk beeld gekregen over de nog steeds grote verschillen hoe boerderijen zijn georganiseerd in Oost-Duitsland en West-Duitsland. Herkenbaar was ook hoe boeren te maken met de veranderende opvatting van de maatschappij over hoe landbouwhuisdieren gehouden moeten worden. Ierland was het volgend land op het lijstje. In Ierland is een echt koeienland. We hebben dan ook verschillende melkveebedrijven en zuivelcoöperaties bezocht.
Moeite met Europa
In Washington ontmoette de beide groepen elkaar weer. Dat was ook gelijk het weerzien tussen Willem en Ingrid en mooie gelegenheid om elkaars ervaringen uit te wisselen. In Washington hebben we met Senatoren gesproken en hoge ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Dat gaf absoluut een goed beeld hoe de Amerikanen kijken naar Europa. Dat is op dit moment niet positief. Ze hebben moeite dat ze de Europeanen continu moeten uitleggen dat hun voedsel veilig is.
De GFP sloten we af in Texas. Dat was ook erg indrukwekkend. De Texanen zijn erg trots op hun afkomst en hun staat. In Texas heb ik ook kennisgemaakt met gewassen die voor mij tot op dat moment onbekend waren zoals katoen, sorghum en pecon.
Ingrid: “Toen ik Nuffield Scholar werd zeiden mensen tegen mij dat dit een ‘life changing journey’ zou worden. Inmiddels kan ik bevestigen dat dit ook daadwerkelijk geval is. De GFP heeft mijn leven veranderd. Ik heb geleerd over hoe de agrarische sector wereldwijd georganiseerd is. Ik heb een persoonlijke groei doorgemaakt. Ik heb nieuwe vrienden voor het leven. Voor mij is mijn Nuffield reis al geslaagd terwijl mijn persoonlijke reizen nog moeten beginnen. Ik kan niet wachten wat Nuffield mij nog meer gaat brengen.”