Wervelende startconferentie Nuffield scholars

31 mei, 2019

Alle Nuffield 2019 scholars wereldwijd zijn in maart in Iowa (Verenigde Staten) samengekomen voor de gezamenlijke aftrap van hun scholarship. Voorzitter Annechien ten Have van Nuffield Nederland spreekt van een wervelende start. “Geweldig om te zien hoe de scholars de week hebben beleefd.”

De zeven Nederlandse 2019 Nuffield scholars en bestuursleden Annechien ten Have en Djûke Smith – van der Maat waren aanwezig bij de Contemporary Scholars Conference (CSC). De CSC geldt als start voor alle Nuffielder Scholars 2019. Circa 80 scholars uit 12 verschillende landen komen samen in elk jaar een ander land wat Nuffield scholars voortbrengt.

Persoonlijke ontwikkeling
Annechien ten Have, die bij terugkomst van de CSC verkozen is tot agrarisch ondernemer van het jaar, zegt dat ze onder de indruk is van de ontwikkeling van de Nederlandse scholars. “De CSC verloopt geheel in het Engels. Vragen en discussies zijn in de taal waarmee je niet bent opgegroeid. Als je gedurende de week Nederlandse scholars steeds meer uit hun schulp ziet kruipen dan word ik daar heel blij van. Mooi is ook dat je een hechte groep ziet ontstaan.”

De jaarlijkse conferentie focust zich op persoonlijke ontwikkeling van de scholars. De sessies zijn veelal binnen en vergen de hele dag de volledige aandacht van de scholars. “Je leert jezelf als persoon en ondernemer beter kennen doordat jezelf en anderen je regelmatig een spiegel voor houden. Waardes als oprecht zijn, niet te snel oordelen, luisteren naar anderen en integer zijn vormen de rode draad tijdens de CSC.” Volgens de voorzitter van Nuffield Nederland zorgt deelname aan de conferentie dat jezelf als Nederlands agrarisch ondernemer in perspectief plaatst. “Je merkt dat de Nederlandse agrarische sector deel uit maakt van een grootste mondiale markt waar in alle landen de ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen.”

World Food Prize
Tussen de vergaderingen met het Nuffield bestuur heeft Annechien zoveel mogelijk deelgenomen aan de conferentie. Het meest enthousiast is ze over het bezoek aan de World Food Prize in Des Moines. “In dit prestigieuze gebouw staat de voedselproductie en eten centraal. Met allerlei spreuken en afbeeldingen is het voor mij een indrukwekkend gebouw wat prachtig de agrarische productie en voedselconsumptie weet te verbinden en illustreren.”

Voor Annechien was de reis een bevestiging van de waarde die Nuffield Nederland is. “We zijn als Nuffield Nederland op de goede weg. Geweldig om te zien wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Nu is het zaak om Nuffield Nederland verder uit te bouwen, zodat de waarde van Nuffield Nederland bekender wordt voor meer mensen, ook door een scholarship zelf te ervaren.”