Virtuele ondernemersreis door Kenia inspireert

19 januari, 2021

Nuffield organiseerde eind vorig jaar een virtuele ondernemersreis voor scholars door Kenia. Judith de Vor en Nick van den Pol namen als Nederlandse scholar deel. “Ik voelde weer echt de Nuffield spirit.”

De virtuele GFP (Global Focus Program) tour geldt als alternatief voor de huidige scholars om toch in aanraking te komen met de beste agrarische bedrijven wereldwijd. De tour bracht de scholars elke dag bij een andere Australische ondernemer in Kenia. Vier verschillende Australische ondernemers vertelden over hun dromen en ambities en waarom ze Kenia daar het ideale land voor achten. Het West-Afrikaanse land staat bekend om zijn vooruitstrevende landbouw en ideale klimaatomstandigheden voor met name de groente- en sierteelt.

Vruchtbare delta
De 2020 scholars Judith de Vor en Nick van den Pol waren één van de circa 50 deelnemers aan de tour. “Je hebt vooraf een bepaald beeld van een land en voor mij bij Kenia was dat de armoede onder de bevolking en grote droge vlaktes waar grootschalige landbouw nauwelijks mogelijk is”, vertelt Judith. “En dit beeld is natuurlijk ook gedeeltelijk waar, maar ik heb ook grote vruchtbare delta’s gezien met veel technologische ontwikkeling.”

De vijfdaagse tour bestond elke dag uit een bedrijfsbezoek bij een ondernemer. Eerst kregen ze een bedrijfsvideo te zien en vervolgens konden ze via een chatsessie vragen stellen aan de ondernemer. De vijfde en laatste was een wrap up waar alle bezochte ondernemers bij aanwezig waren met een gezamenlijke terugblik en vooruitblik. Nick zag een rode draad bij de Australische ondernemers terug. “Ze waren niet alleen naar Kenia gekomen om keihard geld te verdienen. Elke ondernemer wilde iets terug doen voor de plaatselijke bevolking.”

Eén ondernemer sprong er volgens Judith wat betreft zijn sociaal maatschappelijke doel uit. “Een Australiër had voor zijn werknemers en hun gezinnen een eigen school en verpleegpost opgericht. De manier waarop deze ondernemer dit combineerde met zijn groenteteelt was voor mij wel heel inspirerend.”

Nuffield spirit
Beide Nederlandse scholars voelden met de virtuele tour de Nuffield spirit naar boven komen. “Ik raakte echt weer geïnspireerd en gemotiveerd. Het gevoel van aanpakken kwam weer helemaal naar boven”, vertelt Nick. Ondank de sombere vooruitzichten om te reizen voor de komende maanden, zijn beide volop gemotiveerd om hun scholarship te vervolgen. Judith kan door de meer beschikbare tijd sneller stappen maken met het educatiecentrum waar ze thuis op de boerderij mee bezig is. Voor Nick geeft de coronapandemie meer ruimte en tijd om zijn reisprogramma verder uit te diepen.

Ze zijn al voorzichtig reisplannen voor na de zomer aan het maken. Nick wil graag aan de GFP China tour deelnemen en als binnen Europa reizen weer mogelijk is, wil hij dit in een eerder stadium oppakken. Judith heeft zich ingeschreven voor de GPF Africa en wil graag nog een keer echt naar Kenia.  Want beide zijn het over één ding wel eens; “het mooiste blijft toch om in het echt de ondernemers te bezoeken, daar kan niets tegenop!”