Vier dames ontdekken de supermacht China

31 mei, 2019

Samen met Bertie Steur, Yvon Jaspers en Suzanne Ruesink reisde Heleen Lansink-Marissen naar China om de landbouw te ervaren. De grootsheid maakte diepe indruk op haar. Bij het tv-programma Jinek vertelde ze samen met haar reisgenoten over haar bijzondere ervaringen.

Voor haar reis naar China had ze wel eens vernomen over de grote vraag uit het Aziatische land naar Nederlandse babyvoeding. “Onze melk gaat naar FrieslandCampina en ik weet dat er veel babymelk verkocht wordt in China. Verder was China voor mij een onbekende landbouwstaat”, vertelt de melkveehoudster uit Haaksbergen die dit jaar gestart is met haar Nuffield scholarship.

Grootsheid ongekend
Begin dit jaar reisde ze samen met de Nuffield scholars Suzanne Ruesink en Yvon Jaspers en akkerbouwster Bertie Steur naar China. Ze de kans om een glimp te zien van de agrarische sector in het grootste land ter wereld. “De grootsheid van de macht China is ongekend. Ze hebben als streven om zelfvoorzienend in voedsel te worden. De landbouw is nu nog heel veel handwerk omdat er wel genoeg banen over moeten blijven. Toch zie je dat de ontwikkelingen razendsnel gaan. Ik heb mij verwonderd over de digitalisering. Direct online bestellen en betalen met je mobieltje is daar al gemeengoed. Zelfs een financiering afsluiten kan daar via je mobiel in drie minuten.”

Heleen vertelt dat in China de staat eigenaar is van alle landbouwgrond. “Je kunt als boer de grond pachten voor maximaal 30 jaar. Doordat er niet zo’n grote investering bij de huur van de grond gemoeid is, kun je een visie ontwikkelen hoe je de investering denkt terug te verdienen tijdens de pachtperiode. De volgende generatie kan dan weer de grond pachten met hun eigen visie.”

Inspirerend bezoek
Voor haarzelf was het meest inspirerende bezoek aan een jonge Chinese agrarische onderneemster die een biologisch landbouwbedrijf runt. “Ze gebruikt geen bestrijdingsmiddelen in de teelt. Haar producten verkoopt ze rechtstreeks aan burgers. De burgers betalen voor een abonnementen om haar producten te mogen afnemen. Zo dekt ze haar risico deels af. Ik vond dat een heel inspirerend en duurzaam businessmodel. Ze is een echte pionier.”

Voor duurzaamheid is in China verder nog weinig aandacht. De Overijsselse melkveehoudster verbaasde zich over de luchtverontreiniging. “Ik heb normaal gesproken geen problemen met mijn ademhaling, maar in China heb ik alle dagen gehapt naar zuurstof. De hoeveelheid smog is ongekend.”

In het middelpunt
Terug in Nederland stond Heleen letterlijk in het middelpunt van de publieke belangstelling. Eerst had ze een uitnodiging ontvangen voor de nieuwjaarsborrel van het Koninklijke echtpaar Willem-Alexander en Máxima. Ze heeft niet alleen een hand geschud met de koning, maar heeft ook een  gesprek gehad met landbouwminister Carola Schouten en met de commissaris van de Koning van de Provincie Overijssel; Andries Heidema.

Als klap op de vuurpijl was ze samen met haar reisgenoten uitgenodigd als tafelgast bij de talkshow Jinek. De vier dames vertelden op tv over hun belevenissen in China. “Ik heb denk ik wel 250 berichtjes ontvangen van mensen die de uitzending hebben gezien. Dan zie je wat een tv-optreden voor een enorme impact heeft.”

Nu alles bezonken is, heeft ze steeds contact met Bertie, Yvon en Suzanne. “We delen natuurlijk onze verhalen over de spreekwoordelijke koetjes en kalfjes. Als er iets in de media over China voorbij komt, hebben we het er over en kunnen we het nu veel beter plaatsen door onze reiservaring. We zullen nog veel over China gaan horen.”