Openingsconferentie maakt verpletterende indruk

24 april, 2020

Op een tropisch eiland in een resort aan de Gold Coast. Het Australische Tangalooma Island Resort was een week lang het decor voor de Nuffield scholars 2020. Afgezonderd van de coronacrisis leerden de scholars elkaar en zichzelf beter kennen. “Het was een fantastische week die ik nooit had willen missen.”

Op Moreton Island in Australië verzamelden zich op 13 maart ongeveer 80 scholars wereldwijd voor de Contemporary Scholars Conference (CSC). In een week kregen zij presentaties en sessies over hun eigen ontwikkeling als persoon en de ontwikkelingen in de mondiale landbouw. Hoewel corona tijdens de CSC de gesprekken domineerde en sommige scholars eerder naar huis terugkeerde, maakte de openingsconferentie een verpletterende indruk op de Nederlandse deelnemers. Namens Nederland namen deel: Frank Lenssinck, Frank Mandersloot, Judith de Vor en Nick van den Pol.

Niet minder enthousiast

Frank Mandersloot was vooraf in de veronderstelling dat hij acht weken van huis zou gaan. Aansluitend op de CSC zou hij deelnemen aan de Nuffield Triennial en de GFP. Na een week was hij alweer terug in Nederland. Hij kijkt er niet met minder enthousiasme op terug. “Ik ben heel blij dat ik dit heb kunnen meemaken. Nu is het de start gemaakt en kan ik verder. Als de CSC een week later zou zijn, was de kans heel groot dat het helemaal afgelast zou zijn.”

Judith sluit zich volledig bij de woorden van Frank aan. “Het meest waardevol aan de CSC vind ik de informele gesprekken met andere scholars. Al die mensen maken Nuffield zo bijzonder en dat had ik niet willen missen. Als je van te voren had gezegd dat het maar één week zou duren, was ik weer gegaan.”

Stel vragen

Naast de officiële onderzoeksvraag waarmee Judith op pad gaat, wil ze tijdens haar scholarship ook onderzoeken wat haar toekomstige rol binnen hun melkveebedrijf is. “Met ons melkveebedrijf willen we meer de verbreding opzoeken. Ik ben nu aan het onderzoeken wat mijn rol daarin zou zijn. Bij de CSC heb ik weer iets meer zicht gekregen op deze persoonlijke doelen.”

Frank heeft zeker een aantal levenslessen opgestoken van de CSC. “Ik heb heel wat aantekeningen gemaakt. Een die ik mij nu als eerste herinner is dat we zijn geneigd snel bevooroordeeld te zijn. Neem niet altijd alles aan wat je hoort, maar stel vragen en laat je breed informeren.”

Of hij zichzelf beter heeft leren kennen? “Je stapt uit je eigen bubble. Je eigen bedrijf en sociale leven staan even niet centraal, maar het gaat over jezelf. Op mijn familie na, heb ik mij helemaal afgesloten van contact met Nederland. Ik had al mijn aandacht nodig voor de CSC. Dit had ik van te voren niet verwacht. Ik dacht juist dat ik een druk baasje zou zijn die met allerlei zaken tegelijk bezig wil zijn.”

Plannen uitgesteld

Reizen plannen naar verre bestemmingen is voorlopig uitgesteld. Judith hoopt voorzichtig deze zomer naar Noord-Amerika te kunnen reizen. In het najaar wil ze graag met haar gezin naar Afrika en ze hoopt over een alsnog aan de GFP te kunnen deelnemen. Frank heeft voorlopig nog geen concrete reisplannen.

Voor onderling contact hebben de scholars nu videocalls. Nuffield zelf organiseert voor de scholars webinars om zo ook in deze tijden contactmomenten te kunnen bieden.