‘Je gaat kijken naar drie sterke vrouwen’

23 maart, 2021

“Drie zelfbewuste vrouwen die hun visie hebben verrijkt door hun Nuffieldreis. Ze hebben zich kwetsbaar opgesteld en hebben andere visies opgedaan en dit heeft ze als persoon en ondernemer gevormd.”

Ron Methorst is duidelijk over zijn kennismaking met de scholars. Hij is gespreksleider tijdens het webinar op 31 maart. Methorst is lector Omgevingsinclusief Ondernemen op Aeres Hogeschool in Dronten. In zijn lectoraat inspireert hij studenten hoe ze als agrarisch ondernemer het spanningsveld tussen landbouw en omgeving leren begrijpen, mee omgaan en naar handelen.

Positie van de boer
Als oud-adviseur bedrijfsontwikkeling bij een mengvoerbedrijf heeft hij alle takken van de veehouderij leren kennen en heeft hij door de jaren heen veel met agrarische ondernemers gespard. Deze bagage komt hem goed van pas tijdens het webinar op 31 maart. Hij ziet een duidelijke metafoor tussen de drie scholars. “Ze zijn heel bewust bezig geweest om de positie van de boer te onderzoeken. Bij Ruth van der Haar gaat het over eigenaarschap van de datastroom op een boerenbedrijf. Heleen Lansink-Marissen heeft heel specifiek gekeken hoe we de kracht van de vrouw in de sector beter kunnen benutten om de positie van de boer te versterken. Ingrid Jansen heeft de coöperatie als landbouwmodel onderzocht. Heeft het aloude samenwerkingsmodel nog bestaansrecht en perspectief voor de boer en kan de boer zijn positie behouden in dat krachtenveld?”

Gezocht, ontdekt en gevonden
De lector geeft aan dat tijdens het webinar het onderzoek van de drie vrouwen centraal staat samen met hun persoonlijke Nuffield ervaringen. Hij heeft in de voorbereidingsgesprekken met de scholars gemerkt dat het scholarship de vrouwen heeft gevormd. “Ze hebben gezocht, ontdekt en gevonden. Het is niet per se dat ze tot hele nieuwe inzichten zijn gekomen. Ze hebben een visie die altijd al in hun hoofd zat en Nuffield heeft ze bewust gemaakt van deze visie om deze nu met durf uit te dragen.”